Activitats setmanals

CONTES

Els contes formen part del dia a dia al Centre Educatiu El Carrilet tant al primer com al segon cicle d’educació infantil. No obstant això, donem especial importància a un moment diari que dediquem a explicar un conte als infants del segons cicle. En aquest moment es crea una espècie de petit ritual en el que abaixem les persianes, i amb una llum tènue i convidem als infants a col·locar-se còmodes per escoltar la història.
 
El conte que expliquem en aquest moment és un conte oral (és a dir, sense suport visual) i està escollit o inventat per la mestre d’entre un conjunt de contes d’un alt contingut pedagògic. Aquests contes generalment estan relacionats amb l’estació de l’any en la que ens trobem o en el pas entre l’estació actual i la que vindrà, cosa que situa als infants en el ritme anual de les estacions i en tot el que succeeix a la natura en cada època.

Són contes orals per afavorir la imaginació i la fantasia on cada nen i nena crea les seves pròpies imatges mentals sobre la història narrada.
 
AMASSAR PA

Setmanalment els infants del segon cicle amassen pa pels valors pedagògics que aquesta activitat comporta:

·  És una activitat ideal per, entre moltes altres coses, desenvolupar la motricitat fina, treballar la capacitat de concentració i el ritme.

·   Els infants aprenen que les coses tenen un procés d’elaboració darrere de cada una d’elles. Des de la farina fins al gustós pa a la boca, els nens i nenes fent el pa poden viure aquest procés.

·   Amassant el pa descobreixen un dels oficis tradicionals que en moltes ocasions passa desapercebut.

·   Experimenten l’alegria de trobar-se amb el fruit del seu propi treball. La feina d’amassar és treballosa, però el resultat d’aquest esforç, el pa, proporciona gust i aliment.

A part de fer pa, el ritme anual amb les seves festes tradicionals i celebracions també ens condueix a realitzar altres tallers de cuina com fer panellets, galetes de Nadal, coca de llardons, coca de Sant Joan... totes relacionades amb les festes properes i la cultura popular.
EXCURSIONS SETMANALS

La naturalesa som nosaltres mateixos, d’aquí parteix el nostre ser. Per això els jardins i l’hort de la nostra escola ajuden a crear aquesta connexió, que es veu reforçada per les sortides a l’exterior que realitzem cada setmana on, plens d’il·lusió, marxarem a fer una excursió pel poble o al bosc. Sortir del centre aporta als infants una experiència especial i única. Ens organitzem per gaudir del trajecte observant tot el que anem trobant i gaudint del nostre voltant sense perdre’n detall. Quan arribem al destí, un món d’aventures ens espera i l’emoció no frena. Cada excursió és diferent i representa una gran oportunitat per aprendre, experimentar, crear i sentir-se part de l’entorn proper del nostre poble.
 

                              

ACTIVITATS ARTÍSTIQUES

L’aquarel·la és una de les pràctiques més apropiades per cultivar les activitats artístiques. Amb un material de qualitat i un paper de gran format (DIN A-3), es converteixen en una experiència de contacte amb el color que afavoreix la seva expressió i imaginació. Oferim el material i els infants poden dedicar el temps que vulguin a expressar-se. No busquem un dibuix concret ni preguntem què estan fent, el que pretenem és un ambient de tranquil·litat on s’estimula la creativitat i es viu una experiència amb l’art i el color de forma intensa.

Seguint els ritmes anuals de les estacions de l’any també amb aquesta activitat, realitzem altres activitats artístiques com les pintar amb ceres, els modelats, les manualitats, teixir...